Święto Mardi Gras (tłusty wtorek) jest obchodzone we Francji i jest zbliżone do znanego nam tłustego czwartku. Tłusty wtorek określa się dzień poprzedzający Środę Popielcową. Na całym świecie, to ostatni dzień karnawału, czyli czas, kiedy jeszcze można pozwolić sobie na zabawę i napełnienie brzucha tłustymi przysmakami. Obchodzi się je hucznie: organizowane są parady i festiwale. Ludzie wychodzą na ulice w karnawałowych strojach.
Mardi Gras wiąże się z tradycją jedzenia tłustych potraw. We Francji, gdzie zapoczątkowano tę tradycję, na stołach goszczą przede wszystkim pączki, des merveilles (przypominające nieco nasze faworki), gofry i crêpes suzette – naleśniki z sosem pomarańczowym.
W Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii i w Australii, Mardi Gras jest znany jako Pancake Tuesday i jak wskazuje na to sama nazwa, tradycja nakazuje jeść wówczas naleśniki. W krajach Europy Północnej, tradycyjną potrawą jest semla, czyli ciastko z bułki pszennej ze słodkim nadzieniem.
W polskiej tradycji, „dzień paczków” przypada na ostatni czwartek przed Środą Popielcową.
Z tej okazji w naszej szkole odbył się konkurs na najwspanialszego naleśnika – pączka. Uczniowie mieli okazję wykazać się fantazją przy dekorowaniu tych smakołyków. Nie zabrakło akcentów polskich i francuskich. Jury złożone z uczniów klasy wstępnej (która zorganizowała konkurs) wybrało najciekawsze pomysły, a ich twórcy zostali obdarowani nagrodami w postaci książek.